top of page
  • Writer's pictureMaya Papanastasiou

Τα 3 Μust-Knows για την Υλοποίηση Έργων CRM

Updated: Jul 15, 2022

#1 Agile is the hype


Μα τι είναι agile; Είναι μια μεθοδολογική προσέγγιση της υλοποίησης ενός έργου που βασίζεται στην ιδέα της επανάληψης.


Οι καθαρόαιμες agile προσεγγίσεις χωρίζουν το εύρος του έργου σε μικρούς κύκλους ανάπτυξης: τα sprints. Ως sprints ορίζονται οι σύντομοι κύκλοι (διάρκειας από 1 έως 4 εβδομάδων) στους οποίους μέσα αναπτύσσεται η λύση. Ο πελάτης παρακολουθεί και είναι συμμέτοχος στην εξέλιξη του προϊόντος/συστήματος έχοντας τη δυνατότητα για αλλαγές και αναπροσαρμογές καθόλη τη διάρκεια της ανάπτυξης.


Robin Line: Η agile μεθοδολογία επινοήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά για έργα ανάπτυξης λογισμικού (software development). Στη Robin ενσωματώνουμε και μεταφέρουμε κάποιες από τις βασικές της αρχές της Agile και στα έργα υλοποίησης CRM και εταιρικού λογισμικού.

#2 Μέθοδος Waterfall aka το έβαλα στο χαμηλό να σιγοβράσει


Αν έχεις πρότερη εμπειρία σε παραδοσιακά έργα υλοποίησης συστημάτων, θα γνωρίζεις ότι στην αρχή του έργου, σύμβουλος και πελάτης μαζί, αναλύουμε τη διαδικασία και το σχεδιασμό του νέου συστήματος, μέσα από σειρά συναντήσεων και calls. Θυμάσαι, ίσως στο πρώτο έργο σου, που ένιωσες ότι αυτή η πρώτη φάση τραβάει λίγο … πολύ; Μια δυσαρέσκεια “μα, καλά όλα αυτά, αλλά μήνες τώρα δεν έχω δει ούτε οθόνη αυτού του νέου συστήματος”;


Μια καλή απάντηση σε αυτό τον προβληματισμό θα μπορούσε να είναι “Ακολουθούμε τη μεθοδολογία. Η πρώτη φάση και σημαντικότερη είναι αυτή της ανάλυσης.”


Ε, αυτό είναι η μεθοδολογία Waterfall. Ή καλύτερα, είναι μέρος της μεθοδολογίας Waterfall. Στα ελληνικά (κρατηθείτε) μέθοδος καταρράκτη.


H οποία, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν απαραίτητη στο project που συμμετείχες για την υλοποίηση ERP τότε. Το εύρος των απαιτήσεων ήταν συγκεκριμένο, η διοίκηση του αρκετά ιεραρχική, απαιτούνταν καταμερισμός των εργασιών ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και δεν υπήρχαν και υψηλές απαιτήσεις για καινοτομία στο τελικό σύστημα σε σχέση με τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.


Robin Line: Η μεθοδολογία Waterfall έχει αποδείξει την αξία της μέσα στα χρόνια σε σύνθετα έργα μεγάλης κλίμακας διαφόρων αντικειμένων. Οι βασικές της αρχές για δομή, διαδικασίες, διαδοχικές φάσεις και βήματα, ιεραρχία, documentation, αυστηρό πλάνο, άγρυπνο μάτι στο budget και στους πόρους είναι η μόνη οδός σε κάποια project. 

#3 Σαρανταπέντε μάστοροι – we go hybrid!

Ένας παλιός μου δάσκαλος έλεγε το εξής: οι σύμβουλοι είναι σαν τους μάστορες. Όσο καλοί τεχνίτες και να είναι στη δουλειά και στα μερεμέτια, το σημαντικό είναι ότι κανένας δε θέλει να τους έχει μέσα στο σπίτι του για καιρό.


Αναγνωρίζουμε ότι εσείς, που εμπλέκεστε σε έργα υλοποίησης business εφαρμογών (ERP, CRM ή HCM), δε σταματάτε τις συνήθεις καθημερινές εργασίες σας για χάριν του έργου. Για εμάς, η υλοποίηση των έργων είναι η βασική δουλειά μας, για εσάς, όμως, συνήθως είναι ακόμη ένα πράγμα μέσα στην ημέρα σας.


Αυτός, λοιπόν, είναι και ο λόγος που στα έργα μας συνήθως παρεκκλίνουμε λίγο από την καθαρή agile πρακτική και δεσμευόμαστε να τηρήσουμε ένα προδιαγεγραμμένο πλάνο. Έτσι, ξέρετε πότε θα αρχίσει το project σας και πότε θα έχετε στα χέρια σας όλα τα παραδοτέα.

Στο ενδιάμεσο, καθώς στήνουμε και σας δείχνουμε το σύστημα, είμαστε ανοιχτοί να υιοθετήσουμε νέες ιδέες και αλλαγές.

bottom of page