top of page
 • Writer's pictureOdysseas Kourafalos

Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό σύμβουλο υλοποίησης Salesforce

Updated: Jan 22

Οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί πως μπορεί να σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε το Salesforce στην επιχείρησή σας, μα λίγοι είναι αυτοί που έχουν εντρυφήσει πραγματικά στις δυνατότητές του, έχουν εξοικειωθεί με το οικοσύστημα του, και μπορούν να σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε το σύστημα στο έπακρο. 


Τι τους διαφοροποιεί, λοιπόν, και πώς μπορείτε να τους ξεχωρίσετε για να επιλέξετε τον σωστό σύμβουλο υλοποίησης Salesforce για τη δική σας επιχείρηση;


Γνώση Πλατφόρμας, Επιχειρησιακών Διαδικασιών, και Τρόπων Διασύνδεσης με Άλλα Συστήματα

Ένας ικανός σύμβουλος υλοποίησης Salesforce γνωρίζει την πλατφόρμα εις βάθος, όλες τις δυνατότητές της, αλλά και το πλήθος πρόσθετων εφαρμογών που τη χρησιμοποιούν ως βάση ή μπορούν να "συνδεθούν" με αυτήν, επεκτείνοντας τη λειτουργικότητα της.


Και αυτό διότι μπορεί το Salesforce να είναι ένα χρήσιμο CRM όταν λειτουργεί ως αυτόνομο σύστημα, μα λειτουργεί ακόμα καλύτερα ως το κεντρικό hub που συνδέει τις περισσότερες λειτουργίες της σύγχρονης επιχείρησης.


Κατόπιν σωστού integration με λύσεις ERP, Billing, E-signature, custom in-house εφαρμογών ή άλλων applications, το Salesforce μπορεί να αναλάβει ρόλο ενός πραγματικού Κέντρου Ελέγχου.


Αυτή η διασυνδεσιμότητα και επεκτασιμότητα του Salesforce είναι ένα το σημαντικότερο προσόν του και ο βασικός λόγος που αξίζει κανείς να επενδύσει σε αυτή την πλατφόρμα.


Σημαίνει, όμως, και πως μια εξαιρετική υλοποίηση της μοιάζει είναι ένα δύσκολο puzzle για ικανούς λύτες. Η εμπειρία, η κατανόηση διαδικασιών, η εξοικείωση με τα επιμέρους "κομμάτια" και τον τρόπο που λειτουργεί μια επιχείρηση, αλλά και οι υπόλοιπες δυνατότητες που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο, μπορούν να εγγυηθούν τη γρήγορη και απροβλημάτιστη υλοποίησή του.


Τεχνικές & Επικοινωνιακές Ικανότητες

Για να επιλέξετε τον κατάλληλο σύμβουλο υλοποίησης Salesforce, θα πρέπει να εκτιμήσετε τις

 • ικανότητες του στην επίλυση προβλημάτων, σε συνδυασμό με

 • τις τεχνικές του γνώσεις.

Μπορεί οι άνθρωποι που συνεργάζεστε για την υλοποίηση να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, δίψα για μάθηση, και όρεξη για δουλειά, μα είναι αναπόφευκτο πως ένας κατά βάση αρχάριος Salesforce Consultant, ή ένας αυτοδίδακτος Salesforce Admin δε γνωρίζει το πλήρες εύρος δυνατοτήτων της πλατφόρμας, ούτε έχει την κατανόηση γύρω από ζητήματα επιχειρησιακών ροών και διαδικασιών, ώστε να την παραμετροποιήσει σε βάθος.


Συχνά, σε έργα υλοποίησης συστημάτων, οι ομάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρα προβλήματα ή ακόμη και να αναπτύξουν από το μηδέν προσαρμοσμένες λύσεις που απαιτούν πρωτοτυπία, ευχρηστία, και αποτελεσματικότητα για πολύπλοκες ανάγκες.


Ναι, τα κενά γνώσης μπορούν να καλυφθούν, αλλά αυτό απαιτεί κόπο, χρόνο, και την ικανότητα να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του. Στο ενδιάμεσο, εσείς και η επιχείρηση σας αναπόφευκτα θα αναλάβετε το ρόλο... σχολείου (ή, ακόμα χειρότερα... πειραματόζωου). 


Να βρω μήπως έναν freelancer από το εξωτερικό;

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να επιλέξετε μια ομάδα υλοποίησης Salesforce που να μη σας κάνει να αισθάνεστε πως χρειάζεστε τη βοήθεια ενός AI chatbot, μιας εγκυκλοπαίδειας, ή ενός μεταφραστή για να κατανοήσετε τις προτάσεις που σας παραθέτει.


Δυστυχώς, όσο ελκυστική και αν είναι η πρόταση ενός freelancer από κάποια μακρινή χώρα "που φαίνεται να ξέρει τι κάνει", η επιλογή του με αποκλειστική και μόνη προτεραιότητα το κόστος μπορεί να έχει από αρνητικά έως καταστροφικά αποτελέσματα.


Και αυτό διότι σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως η επικοινωνία γίνεται με τη χρήση της Αγγλικής ως "μεσάζοντα", ενώ απαιτείται και η σωστή απόδοση εξειδικευμένης ορολογίας ή και αφαιρετικών εννοιών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, όπως και τα... διαγαλαξιακά ταξίδια, έτσι και η απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα σε άτομα με διαφορετικές καταβολές και συχνά αντικρουόμενες νοοτροπίες παραμένει στη σφαίρα της Επιστημονικής Φαντασίας.


Ακόμα και αν η επικοινωνία σε μια τέτοια συνεργασία καταστεί εφικτή (με αρκετή... καλή θέληση και σεβαστή προσπάθεια), πάντα θα υπάρχουν τα αιώνια προβλήματα της απόστασης, του διαφορετικού τρόπου σκέψης, και της άγνοιας πλήθους παραμέτρων σχετικών με την τοπική πραγματικότητα.


Γνωριμία (και Συμβατότητα) με την Ομάδα Υλοποίησης

Αν και χρησιμοποιούμε και εμείς τον όρο "Σύμβουλος Υλοποίησης Salesforce" σε αυτό το άρθρο, στην πραγματικότητα, πέρα από εξαιρέσεις, και παρά τον... ενικό, ο "Σύμβουλος" δεν είναι ένα και μόνο άτομο.


Μια σοβαρή υλοποίηση της πλατφόρμας Salesforce συνήθως απαιτεί τη συνεργασία μιας ομάδας που αποτελείται από Salesforce Consultants και Salesforce Developers μέχρι Technical Architects. Γιατί, λοιπόν, να έχετε επαφή μόνο με το "προσωπείο" της ομάδας, συνήθως έναν Project Manager ή Υπεύθυνο Πωλήσεων, που μπορεί και να... εξαφανιστεί αφού επιτύχει το στόχο του;


Για αυτό θεωρούμε πως είναι καλό να γνωρίσει κανείς την ομάδα που θα υλοποιήσει ένα σύστημα για αυτόν ΠΡΙΝ την έναρξη του έργου, αντί να... ποντάρει την ευημερία της επιχείρησης του σε μια πλατφόρμα που παραμετροποιούν κάποιοι, κάπου, κάπως, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ άμεση επικοινωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές.


Μια τέτοια επικοινωνία μπορεί να εγγυηθεί και τη συμβατότητα ανάμεσα σε εσάς, την επιχείρηση σας, και την ομάδα υλοποίησης. Όσο καλός και αν είναι ο επαγγελματισμός, δυστυχώς συχνά δεν αρκεί για την επιτυχή έκβαση τέτοιων απαιτητικών projects. Η ασυμβατότητα με την ομάδα των ειδικών που θα υλοποιήσει το σύστημα μπορεί να έχει πολλά κοινά με το επικοινωνιακό χάσμα λόγω διαφορετικών γλωσσών και νοοτροπιών που αναφέραμε παραπάνω, και αντί για λύσεις να οδηγήσει σε... χάος.


Επιπλέον, τα ιδανικά "πρόσωπα" που θα μπορούν να λύσουν τις όποιες τεχνικές απορίες σας και να σας παράσχουν συμβουλές για τη σωστή χρήση της πλατφόρμας Salesforce στα πλαίσια της επιχείρησης σας είναι αυτοί στους οποίους αναθέσατε την υλοποίηση της, και όχι κάποιο τρίτο πρόσωπο που θα κληθεί κατόπιν εορτής να προσπαθήσει να "αποκωδικοποιήσει" τα πάντα από το μηδέν για να μπορέσει, στη συνέχεια, να σας δώσει λύσεις.


Αποτελεσματικότητα

Ο βασικός λόγος επιλογής ενός συμβούλου υλοποίησης Salesforce είναι, σε μια πολύ απλοποιημένη εκδοχή, η επίτευξη των αποτελεσμάτων που θέλατε να επιτύχετε πριν κάνετε την επιλογή για το Salesforce.


Αν…

 • Έχετε επενδύσει στο Salesforce και δεν έχετε καταφέρει να το αξιοποιήσετε.

 • Οι χρήστες σας δεν είναι ευχαριστημένοι ή δεν το χρησιμοποιούν.

 • Σας φαίνεται δύσχρηστο και νομίζετε ότι “το Salesforce δεν κάνει για εσάς”.

 • Αν δεν είχατε την παραμικρή ένδειξη που να δικαιολογεί την κυρίαρχη άποψη πως είναι το καλύτερο CRM στον κόσμο.

…τότε δεν φταίτε εσείς, ούτε το λογισμικό, αλλά ο τρόπος ή η ομάδα που επιλέξατε για να το υλοποιήσετε.


Αν ο σύμβουλος που επιλέξατε δεν μπορεί να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να βοηθήσει στην ψηφιακή οργάνωση και αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησής σας, δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε την επιλογή σας και να μην αρμενίζετε στραβά.


Ο ιδανικός σύμβουλος υλοποίησης Salesforce

Καμία υλοποίηση Salesforce δεν είναι στατική, για τους ίδιους λόγους που καμία βιώσιμη επιχείρηση δεν παραμένει στάσιμη: διότι η ανταγωνιστικότητα συνεπάγεται συνεχή εξέλιξη, επέκταση, και προσαρμογή σε νέες τάσεις και απαιτήσεις.


Ακριβώς γι' αυτό, η συνεργασία με έναν σύμβουλο υλοποίησης Salesforce αποτελεί μία μακροχρόνια σχέση. Όσο η επιχείρησή σας εξελίσσεται, οι ανάγκες σας αυξάνονται, και οι απαιτήσεις σας τροποποιούνται, ένας καλός σύμβουλος υλοποίησης Salesforce θα βρίσκεται δίπλα σας για να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα.


 • Αναλαμβάνει την τροποποίηση και προσαρμογή της πλατφόρμας.

 • Βοηθά στην εκπαίδευση συνεργατών στην αποτελεσματική χρήση της.

 • Ενημερώνεται για όλες τις σχετικές εξελίξεις, ώστε να μπορεί να παράγει νέες ή αποδοτικότερες λύσεις, επεκτείνοντας το Salesforce.

 • Δίνει συμβουλές για τη σωστή και πλήρη εκμετάλλευση του λογισμικού.

 • Παρέχει χρήσιμες μα και πρωτότυπες συμβουλές, καθώς και συνεχή υποστήριξη.

Ως συμπέρασμα, η σωστή επιλογή του της κατάλληλης ομάδας υλοποίησης Salesforce είναι καίρια για την επιτυχία μιας σύγχρονης επιχείρησης. Ένας ικανός και δημιουργικός γνώστης της πλατφόρμας μπορεί να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της, και να σας επιτρέψει να δρέψετε όσα μπορεί να προσφέρει. Έτσι, μάλλον είναι ορθότερος ο χαρακτηρισμός της ως "επένδυση" παρά "επιλογή".

Comments


bottom of page