top of page
  • Writer's pictureVasilis Papanikolaou

Τι είναι το Salesforce CPQ;

Updated: May 3, 2023

Το λογισμικό CPQ (Configure, Price, Quote) είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν προσαρμοσμένες προσφορές και προτάσεις για προϊόντα και υπηρεσίες. Βοηθά:

  • στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης σύνθετων προϊόντων ή υπηρεσιών,

  • στον καθορισμό των τιμών και

  • στη δημιουργία προσφορών και προτάσεων γρήγορα και με ακρίβεια.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρόνο και να μειώσουν τα σφάλματα, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε άλλες πτυχές της διαδικασίας πωλήσεων.


Ποιες επιχειρήσεις χρειάζονται CPQ;


Το CPQ χρησιμοποιείται συνήθως από επιχειρήσεις που πωλούν σύνθετα προϊόντα ή υπηρεσίες που απαιτούν υψηλό επίπεδο προσαρμογής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κατασκευαστές προσαρμοσμένων μηχανημάτων ή εξοπλισμού, εταιρείες που παρέχουν προσαρμοσμένες υπηρεσίες ή λύσεις ή επιχειρήσεις που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών ή διαμορφώσεων για τα προϊόντα τους. Οποιαδήποτε επιχείρηση χρειάζεται να δημιουργήσει λεπτομερείς, προσαρμοσμένες προσφορές και προτάσεις για τους πελάτες της θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη χρήση του λογισμικού CPQ.


Μερικά παραδείγματα τέτοιων εταιρειών είναι:

  • Βιομηχανίες με σύνθετες τιμολογιακές πολιτικές

  • Εταιρείες software με συνδρομές SaaS ή σύνθετα μοντέλα αδειοδότησης

  • Κατασκευαστές προσαρμοσμένων μηχανημάτων ή εξοπλισμού

  • Συμβουλευτικές εταιρείες και εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών

  • Εταιρείες τηλεπικοινωνιών

  • Εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Salesforce CPQ;


Το Salesforce CPQ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις CPQ (Configure, Price, Quote) που προσφέρεται από τη Salesforce. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν:


Διαμόρφωση προϊόντος και τιμολόγησης: Το Salesforce CPQ επιτρέπει στους χρήστες να διαμορφώνουν γρήγορα και εύκολα προϊόντα και υπηρεσίες, να προσθέτουν επιλογές και πρόσθετα και να καθορίζουν την τιμολόγηση με βάση την επιλεγμένη διαμόρφωση.


Δημιουργία προσφορών: Το CPQ μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα λεπτομερείς προσφορές και προτάσεις με βάση το διαμορφωμένο προϊόν ή υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαραίτητων περιγραφών, τιμών και όρων και προϋποθέσεων.


Διαχείριση παραγγελιών: Το Salesforce CPQ & Billing επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται ολόκληρη τη διαδικασία παραγγελίας, από την αποδοχή της προσφοράς έως την εκπλήρωση και την τιμολόγηση.


Συνεργασία: Το λογισμικό επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να συνεργάζονται για την ίδια προσφορά ή πρόταση, επιτρέποντας αποτελεσματικές διαδικασίες συνεργασίας και έγκρισης.


Ενοποίηση με άλλα προϊόντα Salesforce: Το Salesforce CPQ ενσωματώνεται άψογα με άλλα προϊόντα Salesforce, όπως το Sales Cloud και το Service Cloud, επιτρέποντας μια ενοποιημένη προβολή των πληροφοριών και των δεδομένων πελατών.


Πώς μπορώ να ξέρω αν χρειάζομαι CPQ;


Μπορεί να χρειαστείτε λογισμικό CPQ εάν η επιχείρησή σας δημιουργεί συχνά λεπτομερείς, προσαρμοσμένες προσφορές και προτάσεις για προϊόντα ή υπηρεσίες. Ορισμένα σημάδια ότι η επιχείρησή σας θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη χρήση του CPQ είναι:


  • Ξοδεύετε πολύ χρόνο χειροκίνητα δημιουργώντας προσφορές και προτάσεις.

  • Συχνά κάνετε λάθη ή παραλείψεις όταν δημιουργείτε εισαγωγικά και προτάσεις.

  • Η ομάδα πωλήσεών σας δυσκολεύεται να διαμορφώσει με ακρίβεια σύνθετα προϊόντα ή υπηρεσίες.

  • Οι πελάτες σας ζητούν συχνά αλλαγές ή τροποποιήσεις σε προσφορές και προτάσεις.

  • Δυσκολεύεστε στην παρακολούθηση των προσφορών και των προτάσεων.


Εάν κάποιο από αυτά τα ζητήματα σας φαίνεται γνωστό, ίσως αξίζει να σκεφτείτε την εφαρμογή της κατάλληλης λύσης CPQ που θα σας βοηθήσει να απλοποιήσετε και να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία υποβολής προσφορών και προτάσεων. Φυσικά, είναι πάντα καλή ιδέα να αξιολογείτε προσεκτικά τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές σας ανάγκες και στόχους πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με αγορές λογισμικού.


bottom of page