top of page
  • Writer's pictureMaya Papanastasiou

Χρήση CPQ σε εταιρεία σχεδιασμού και εγκατάστασης συστημάτων ηλιακής ενέργειας και φωτοβολταϊκών


Γιατί μια τέτοια εταιρεία χρειάζεται CPQ;


Η εταιρεία σχεδιάζει, εγκαθιστά και συντηρεί συστήματα ενέργειας για απομακρυσμένες και εκτός δικτύου τοποθεσίες (π.χ. εγκαταστάσεις εξόρυξης, εξέδρες άντλησης πετρελαίου ή εργοτάξια).


Οι προσφορές αυτής της εταιρείας στους πελάτες της αποτελούνται από ένα σύνθετο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών και καθορίζονται από παράγοντες, όπως:


  • οι ενεργειακές απαιτήσεις του πελάτη,

  • η τοποθεσία του εργοταξίου,

  • οι καιρικές συνθήκες και

  • άλλες απαιτήσεις σχετικές με την εγκατάσταση.


Η λύση που προσφέρεται σε κάθε πελάτη αποτελείται από μια σειρά προϊόντων (π.χ. φωτοβολταϊκά πάνελ, βάσεις, inverters, καλωδιώσεις, μπαταρίες), τα οποία πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους. Ανάλογα με τα προτεινόμενη λύση, προσφέρονται και οι αντίστοιχες υπηρεσίες εγκατάστασης και συντήρησης.


Σε μία τέτοια προσφορά κάθε προϊόν και υπηρεσία κοστολογείται με βάση την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Η δημιουργία μιας τέτοιας προσφοράς, λοιπόν, είναι πολύ σύνθετη και απαιτεί τεχνογνωσία, συγκέντρωση και αρκετό χρόνο από τον υπεύθυνο πωλητή.


Το CPQ (Configure, Price, Quote) ψηφιοποιεί και αυτοματοποιεί αυτή τη διαδικασία, ώστε κάθε προσφορά να έχει τους σωστούς συνδυασμούς προϊόντων, τις απαραίτητες υπηρεσίες για κάθε περίπτωση, με τη σωστή τιμολογιακή πολιτική.



Πώς χρησιμοποιεί το CPQ;


#1 Για σωστό συνδυασμό προϊόντων


Οι πωλητές επιλέγουν τα διαφορετικά προϊόντα και εξαρτήματα (π.χ. φωτοβολταϊκά πάνελ, βάσεις, inverters, καλωδιώσεις, μπαταρίες) και τις υπηρεσίες εγκατάστασης και διαμορφώνουν συνολικές λύσεις σε πραγματικό χρόνο.


Το σημαντικό είναι ότι το CPQ ελέγχει τους συνδυασμούς προϊόντων για τη μεταξύ τους συμβατότητα, διασφαλίζοντας ότι οι προτεινόμενες λύσεις πληρούν τις απαιτήσεις της εγκατάστασης κάθε πελάτη.


#2 Σύμφωνα με την εμπορική πολιτική


Οι τιμές και οι εκπτώσεις των προϊόντων που συνθέτουν τα συστήματα ενέργειας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του συστήματος, οι προδιαγραφές εξαρτημάτων, και είναι ένα αρκετά σύνθετο θέμα.


Οι τιμές καθορίζονται και συντηρούνται στο CPQ, πράγμα που επιτρέπει:

  • τις μαζικές και γρήγορες μεταβολές στις τιμές και τις δομές των εκπτώσεων

  • τη συντήρηση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής ανά πελάτη, ανά κατηγορία ή προϊόν

Οι πωλητές, λοιπόν, μπορούν να δημιουργήσουν προσφορές με ακριβείς πληροφορίες τιμολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων όγκου και συνδυασμών για ένα συγκεκριμένο έργο, με βάση την τιμολογιακή πολιτική.


#3 Με τις κατάλληλες εγκρίσεις


Η εταιρεία συχνά διαπραγματεύεται συμβάσεις με τους κατασκευαστές και τους διανομείς της, που περιλαμβάνουν περίπλοκες τιμές, όρους και προϋποθέσεις.


Το CPQ τους επιτρέπει να ρυθμίζουν διαδικασίες έγκρισης με βάση τις αξίες των συμβολαίων, τις εκπτώσεις και άλλα κριτήρια.

bottom of page